20170104_101859

Kje sva + predstavitev :)

[14. 3. 2017] Tole bo bolj dinamična vsebina, ki jo bova dopolnjevala glede na najino potovanje 🙂 Na ogled so tudi slike hrane in raznih podrobnosti v mestih kjer se nahajava.

Posodobljen zemljevid 😀

 

Kje se trenutno nahajava

Wellington je glavno mesto Nove Zelandije z nekje 204.000 prebivalcev, kar je nekaj manj kot Ljubljana (280.000)

Opisala bi tudi druge kraje kjer sva bila ampak me čas priganja, tako da kmalu :))


Napier je pristaniško mesto z nekje 61.ooo ljudmi. Vsake tolko pripluje ogromna ladja z 4.000 ljudmi in takrat moramo hostel sčistitit še posebej lepo. To trenutno počneva; čistiva kuhinje/kopalnice, pospravljava, zlagava posteljnino ipd. skratka primeva se vsakega dela. Povprečna plača podobnega dela tukaj je 16 dolarjev na uro (9.5eur). Dobila sem tudi prvo designersko delo; delam logotip (hura, *čin čin). To sicer traja ampak je pomembna lokalna referenca (več o tem kmalu). Z Mariom bova čez par dni organizirala turnir v igricah (CS:GO, COD in pa LOL). Našla sva plac, ki je ful popoln, lastnika sta zakon, dala sta nama šanso, da prpeleva folk, organizirava stvari pa, da vidimo, če zalaufa 😀 Držte pesti! Skos, najbolš, da skos, dokler členki ne začnejo ful bolet. Tudi na nogah.

Torej Napier je mesto, kjer vsaka dva dni pridejo škoti v krilcih in z temi pumpami (pipe) igrajo pesmi, 50 metrov stran. Za Mariov rojstni dan sva šla v Nacionalni akvarij, kjer sva videla živali kot naprimer: pingvine, morske pse, želve, žabo, jegulje, krokodila, kuščarje, velike ribe, male ribe, zlate ribe, mirne ribe in pa najpomembnejše – KIWIJA – to je ptič, ki ga je včasih bilo v številu okoli 2 milijona potem pa so si ljudje prinesli srčkane muce na otok in so te muce pojedle kivije do populacije 60.000 (tudi rakuni in ježi so delni krivci).

Na spodnji sliki je kiwi, ki ga še ni pojedla nobena druga žival (srečnež!).

Vir: http://www.nationalaquarium.co.nz/animals-and-fish/animals-and-fish-gallery/

Novo Leto se praznuje dokaj podobno kot v Sloveniji. V samem središču je prepovedan alkohol (razen v gostilnah, kjer je drag). Ampak ta prepoved je skos, ne samo za Novo Leto. Petard ni, ognjemet je lep – približno 10 minut. Pred tem, pa so na odru pele 3 gospe razne znane pesmi. Ljudje so gledali, sedeli, jedli in pili – slika spodaj. Skoraj vsaka družina ima s seboj hladilno torbo polno hrane.

Hrana

Po okusu je boljša kot po izgledu.

 

Kje sva bila pred tem, slike, bla bla:D

Dodajam en manjši del slik z opisi, ker sem se že kar dosti razgovorila v prejšnjih blogih.

 

Predstavitev Nove Zelandije

Nova Zelandija sta v resnici dva otoka, ki imata skupno nekje 268,000 kvadratnih metrov. Slovenija ima nekje 20,270 kvadratnih metrov. Tukaj prebiva približno 4 miljone, 700 tisoč ljudi in 60 milijonov malih puhastih oblačkov sredi hribov in planin (ovce). Njihovo meso je zanimivega okusa, ful po ovci. Zavzemajo se za lepo ravnanje z živalmi – krave, prašiči in piščanci prostonožno hodijo okoli. Če bova le imela kaj časa bova štartala peticijo: “Vsaki kravi vsaj malo sence”. To predvsem zato, ker nimajo vse takih lepih pogojev in so na soncu.

27 gorovij je višjih od 3.000. Temperature poleti so od 20-30 stopinj, pozimi od 10-15. Na severnemu otoku srečamo dosti vulkanov, južni pa vsebuje bolj alpe, ledenike, jezera in reke.

Več o vsemu in še čemu kmalu. Mejte se, smejte se, pojejte vse kar je zastojn.

 

Viri in literatura, po domače:

Dejstva o Novi Zelandiji, http://www.backpackerboard.co.nz/articles/facts-new-zealand.php [5. 1. 2017]

New Zealand, https://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand [5. 1. 2017]

Nacionalni akvarij and stuff: http://www.nationalaquarium.co.nz/animals-and-fish/animals-and-fish-gallery/ [5. 1. 2017]

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
  • Mario Lukic
  • januar 12, 2017

  Prizorisce kjer je potekala novoletna zabava.

 1. super

 2. Ooo Hell’s Pizza!
  Noro 🙂 Men so ble čist hude kombinacije…

  Nisem vedu, da imata blog, ful dobr 🙂 Bom bral v prihodnje, uživejta še naprej!

  LP
  Luka

   • Natasa
   • marec 15, 2017

   Mal pišem ja, hobi^^ Dobrodošel 🙂

Dodaj odgovor