Bivanje in stroški

V povprečju so cene hrane v gostilnah in trgovinah dražje. Večja kot je trgovina nižja je cena, je pa veliko majhnih trgovin. Za posamezen obrok v gostilni plačava nekje od 17 pa do 26 dolarjev, kar je preračunano reci piši 15 eur. Ampak hrana je ekstra. Okusna, lepo izgleda in pa kvalitetna. Večinoma okoliška reja živali.

Ulična hrana (hamburgerji ipd.): po 10 $/ 6.5 €

Pršut, nekaj rezin: 10 $ / 6.5 €

Kila limon je 7 $ / 4.7 €

Škatlica cigaret 24 $ / 16 € – Večina stanovanj (tudi takih z balkonom) se oddaja samo nekadilcem, sicer pa je malo ljudi, ki kadi. Alkohol je drag. Cene.

Stanovanja so ekstrem. Pod 135 € na teden ni nič pametnega, za dva pa se cena še poviša. Trenutno si iščeva stanovanja preko airbnb agencije, ki ponuja najeme za dan, dva, teden. Za daljši rok se potem bolje ubrniti na trade.me. Auckland je posebno drag glede nepremičnin. Za hotel sva odštela [cenzura], večinoma so nad 100 € na noč. Stanovanje na selu je 30 € za osebo na noč. Kar je ful poceni oziroma najceneje kar gre. Predvsem, ker je izven mesta, manjše velikosti in delne urejenosti, ipd. Sicer je kul, ker sva cel dan sama. Ljudje so navajeni dati polovico tedenskih prihodkov za stanovanje.

Vsaka pot v mesto v nekem okrožju je 6,5 € z avtobusom/trajektom/vlakom. Veliko se uporablja UBER, ki je cenovno kot nek taxi v Sloveniji. Sistem avtobusov je velika neznanka, organizacijsko kar podhranjen. Uporaba raznih aplikacij z GPRSom pa je delno uspešna, ker GPRS pogosto crkuje.

Kultura nekako temelji na lepih in poštenih odnosih. Veliko se uporablja sistem glasovanja, torej za voznike, hotele in storitve se lahko glasuje, vozniki UBERja pa ocenjujejo tudi stranke. To naju spominja na angleško serijo Black Mirror – sezona 3, 1 del. Kar je sicer malo strašljivo 🙂

Vstopnine so od 15 € naprej (Sky Tower naprimer, kar je sama po seb slaba ideja, sam kaj, ko se tega zaveš, ko si 233 m nad tlemi). Men se zdi, da že ob spominu na to razgledno točko postanem zelena v obraz.

Oblačila so nekje podobnih cen kot pri nas. Ljudje pa so oblečeni zelo lepo in urejeni – vsaj v Aucklandu. Kultura oblačenja temelji na ameriški.

In pa še… plače. Minimalna je nekje 1500 € na mesec. Ko odštejemo stroške stanovanja in hrane, je to še vedno boljše kot v Sloveniji. Beračenja je sicer nekaj, ampak za 2 milijonsko mesto še vedno malo. Stopnja kriminala je zelo nizka, povprečno pa je posameznik po nekih anketah med najsrečnejšimi na svetu.